
 

  

 
  

 Office of the Assistant Executive Director 
 January 28, 2020 
 
 

To: All Teachers and Administrators 
 

From: Stefanie Tuff, Assistant Executive Director 
 

Re: Substitute Teacher Rights in the Event of School Closure and 
Other Reasons 

 

 
Every year, particularly during the winter months, Programs and Services staff receive 
questions regarding substitute teachers’ rights when schools are closed for weather or other 
such reasons as per Section 32 of the Schools Act, 1997 (the Act). The recent blizzard and 
extended State of Emergency in the St. John’s metro region have, understandably, heightened 
attention on this issue. Therefore, the following information is being provided to all NLTA 
members to clarify and address the most common inquiries that arise in these situations. 
 

Q:  If a substitute is contracted to work at a school on a particular day or for a particular 

contract period but that school is subsequently closed due to inclement weather, lack of 
heating, or other similar causes, and the substitute is notified prior to arriving at the school, 
are they entitled to be paid for the day or days?  
 

A:  Yes. Once contracted to work, substitutes are entitled to receive pay for any day or part 

thereof, if school is closed pursuant to Section 32 of the Schools Act, 1997, regardless of whether 
or not they are contacted prior to arriving at the school – refer to Clause 49.04(a) of the 
Provincial Collective Agreement, and Clause 46.04(a) of the Labrador West Collective 
Agreement. Section 32 of the Act states that “a teacher in a school shall, for the purpose of 
determining payment of salary, be considered to have taught on a day or part of it when” 
the school is closed due to inclement weather, health reasons, 
repairs/renovations/construction, lack of heating, or if the school is declared uninhabitable 
because of fire, failure of the sewage system or other cause of a similar nature.  
 
For example, if a substitute teacher is booked in advance and on the particular day in question 
the school is closed due to inclement weather, the substitute will still be entitled to be paid 
for the day, regardless if they are contacted by the school and informed of the closure or not. 
The substitute, like any other regular teacher or TLA on that staff, is deemed to have kept 
school on that day (or part thereof) for the purpose of salary. 



  

Q:  Would a substitute be entitled to receive pay if previously contracted services are 
cancelled for any reason other than those listed in Section 32 of the Schools Act, 1997 and the 
substitute teacher is notified prior to reporting for duty at the school?  
 

A:  No. If the school remains open AND the substitute’s services are no longer required 

AND the substitute is notified prior to reporting for duty at the school, then the substitute is 
not deemed to have kept school on that day and would not be entitled to be paid (refer to 
Clause 49.04(b) of the Provincial Collective Agreement and Clause 46:04(b) of the Labrador 
West Collective Agreement). Also, if a decision to close a school pursuant to Section 32 of the 
Act is made AFTER a substitute teacher’s services have been cancelled (with notification, as 
noted above) for a different reason, then the substitute is not entitled to be paid. 
 
For example, a substitute is contracted for one day to replace a teacher or TLA who is 
scheduled to attend a professional development workshop. The evening before the 
workshop, the PD is cancelled and the regular teacher/TLA will therefore no longer require 
leave. As long as the substitute is notified “prior to reporting for duty at the school” they 
would not be entitled to be paid. This is the case even if the school ends up being closed for 
that day due to weather, as long as the cancellation of the PD happened prior to the decision 
to close the school.  
 
 

Q:  Can previously contracted substitute teacher services be cancelled retroactively? 

 

A:  No. In order to cancel a substitute teacher (for a legitimate reason, see the second question 

and response above) who was previously booked, notification must occur prior to 
commencement of the contract period in question. As well, if the ONLY reason the substitute 
is no longer needed is because the school is closed for weather or other such reason, there is 
no need or purpose for notification of cancellation at all as the substitute is deemed to have 
worked and is entitled to be paid (see the first question and response above).  
 
In addition, a substitute contract cannot be cancelled provisionally. This means that a 
substitute teacher cannot be advised in advance that IF the school is closed due to weather 
(or other such reason) their services will not be required. 
 
Any questions can be addressed to an NLTA Administrative Officer in Programs and 
Services by calling 726-3223 or 1-800-563-3599, or via email to mail@nlta.nl.ca. 
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